322 Nappy Changing

For at hjælpe med at forhindre bleudslæt og stoppe spredningen af bakterier under bleskift, er god hygiejne afgørende. Men hvilke bleer skal du bruge? Og hvilke sundhedsrisici skal du være opmærksom på? Se vores grundlæggende råd til bleskift nedenfor.

Hvilken bletype er den bedste for min baby, og hvilke andre ting har jeg brug for?

Der er to typer bleer: engangsbleer og genanvendelige bleer. En ny undersøgelse fastslog, at ingen af de to er hverken bedre eller værre for miljøet, så hvilken skal du vælge? 

Engangsbleer

Engangsbleer er meget absorberende, så de holder din babys hud tør, hvilket hjælper med at forhindre bleudslæt. De er også ekstremt praktiske – når de er snavsede, ruller du dem bare sammen, kommer dem i en blepose og smider dem væk.

Genanvendelige bleer

Genanvendelige bleer er mindre absorberende, men kan være mere økonomiske – de kan benyttes igen og igen. For at undgå bleudslæt, kan du bare skifte dem mere jævnligt. 

Skifteunderlag

Skifteunderlaget skal være et komfortabelt og hygiejnisk sted at skifte din babys ble. Vælg et, der er vaskbart, og hold det fri for skrammer, så du kan forhindre ophobning af skadelige bakterier.

Tips til bleskift

 • Luk den snavsede ble op, løft babyen op ved anklerne og fjern bleen. Placer den, hvor baby ikke kan nå den.
 • Brug vatkugler eller vaskeservietter til at tørre din baby ren forfra og bagud (hvis du tørrer bagfra og fremefter, kan du sprede bakterier og forårsage blærebetændelse).
 • For drenge, er det bedst at placere en tør ble over penis under bleskifte, da fri luft kan få drenge til at tisse. Efter rengøring, placerer du penis nedad inden du lukker bleen, for at forhindre lækager over bleen.
 • Fold toppen af bleen nedunder navlen
 • Vask altid hænderne grundigt efter at have skiftet din babys ble, for at hjælpe med at forhindre spredning af bakterier.
 • Forsegl brugte engangsbleer i en plastikpose eller blepose, og kom den direkte i en udendørs affaldsspand.
 • Vask genanvendelige bleer adskilt fra andet tøj. Fjern eventuelt fast materiale fra bleen med papir og kom i toilettet. Derefter vasker du bleen med forvask, og derefter en varm vask (mindst 60°C).

Bleudslæt  

Bleskift er en stor del af livet som nybagt mor. Hvis din babys ble hele tiden er våd, ikke bliver skiftet jævnligt, eller hvis de har diarre eller en reaktion på visse vaskemidler, kan det resultere i bleudslæt – irriteret hud, der ser mørkerødt ud på din babys bagdel.

For at behandle bleudslæt hjemme:

 • Skift deres ble jævnligt og brug en større størrelse for at forhindre at den gnaver, så huden heler bedre
 • Vask din babys numse med vand efter hvert bleskift – undgå brug af sæbe
 • Dup forsigtigt din baby tør med et håndklæde – gnid ikke
 • Påfør en creme mod bleudslæt eller salve anbefalet af din læge eller sundhedsplejerske
 • Lad din baby være uden ble i lidt tid, så de kan få lidt luft til numsen

Når udslættet er helet, kan du overveje at bruge salve med jævnlige mellemrum, som en barriere mod bleudslæt. Brug kun lidt, så du ikke stopper bleen til.