325 Commom Baby Conditions

Det kan være meget ubehageligt at opdage tegn på infektion eller sygdomme på din baby, særligt hvis du er ny forælder. Men du skal ikke være bekymret, for de fleste tilstande kan nemt behandles, hvis du fanger dem tidligt nok. Lær mere om de mest almindelige tilstande, og hvordan du skal forholde dig til dem.

Hvis du er bekymret, skal du kontakte din læge.

Denne information bør ikke erstatte råd fra læge eller sundhedsplejerske. Det er vigtigt, at du kontakter din praktiserende læge hurtigst muligt, hvis du er bekymret for din babys helbred.

Arp

Dette er en harmløs tilstand, hvor der er tør hud eller skorper på babyens hoved eller øjenbryn, der danner en hvid eller gul overflade. Selvom årsagen er ukendt, er det ekstremt almindeligt, og det er ikke noget at være bekymret over. Din baby vil ikke føle nogen irritation eller ubehag, og skællene vil efterhånden falde af af sig selv.

Du kan prøve at få det til at gå lidt hurtigere, ved nænsomt at gnide en lille smule babyshampoo eller en behandlingsshampoo fra apoteket ind i din babys hovedbund med en blød klud eller børste for at løsne skællene. Ellers kan du massere olivenolie eller babyolie ind i hovedbunden og lade det sidde i mindst 30 minutter (eller natten over) for at blødgøre huden inden du nænsomt vasker skællene væk.

Uanset hvad, skal du aldrig pille i skællene, da dette kan forårsage infektion.

Kolik

Babyer med kolik har typisk lange perioder med høj og utrøstelig gråd, der ofte begynder på samme tid hver dag. De begynder blot få uger efter fødslen og fortsætter i 4-6 måneder. Kolik rammer en ud af fem babyer, og kan være en pinefuld tid for forældrene, selvom der ikke er nogen dokumentation for langvarig skade på din babys helbred.

Selvom årsagen er ukendt, mener nogle personer, at kolik kan være forårsaget af fanget luft. Hvis din baby ellers er sund og rask, og du kan udelukke andre årsager til at din baby græder, så som at den fryser, er våd eller sulten, så kan det meget vel være kolik. Hvis det er tilfældet, er der ikke meget andet at gøre, end at forsøge at trøste din baby.

Ørepine og øreinfektioner

Mellemørebetændelse er forårsaget af en infektion af bakterier eller virus (kendt som Otitis media). Det er den mest almindelige årsag til alvorlig smerte hos mindre børn. 

Babyer og børn er mere sårbare overfor øreinfektioner, fordi det eustakiske rør (der forbinder svælget med øret) er relativt kort. Dette gør det muligt nemt at sprede betændelse fra halsen, via det eustakiske rør, til mellemøret. Eksem (inflammation af huden) eller en genstand, der sidder fast i øret, kan også forårsage ubehag og ørepine.

Typisk vil øreinfektioner starte med forkølelse eller virus (så som fåresyge eller mæslinger), hvilket betyder at der også kan være andre symptomer, så som ondt i halsen. En væskeophobning og øget tryk bag trommehinden medfører ørepine. 

Din baby kan have ondt, og vil sandsynligvis græde i lange perioder. Du kan måske også opleve at der kommer væske ud af øret.

De fleste øreinfektioner går i sig selv uden behandling. Hvis symptomerne ikke bedres i løbet af et par dage, skal du dog gå til lægen.

Varmeknopper

Varmeknopper er et rødt, knoppet udslæt, der kan opstå på din babys hud, hvis han eller hun får det for varmt. Selvom varmeknopper ikke er skadelige for din baby, er det et tegn på at de har brug for at blive kølet ned inden de bliver overophedede og risikerer at blive dehydrerede. Babyer har sværere ved at regulere deres temperatur end voksne, så du kan hjælpe ved at give dem løst bomuldstøj på og holde dem i skyggen for at undgå overophedning.

Varmeknopper forsvinder normalt i løbet af et par dage. Et køligt bad eller zinksalve kan måske hjælpe med at berolige huden.

Bleudslæt

Nogle gange kan huden i din babys ble-område blive rød og irriteret. Det er normalt ikke alvorligt, men nogle gange kan det være pinefuldt for både dig og din baby.

Den mest almindelige årsag til bleudslæt er fugtighed. Urin og afføring kan irritere din babys delikate hud, så jo længere det er i kontakt med huden, desto større er risikoen for irritation og måske infektion. 

Udslættet begynder normalt med røde knopper eller pletter, eller generel rødme af huden, der også kan se øm ud. Det kan udvikle sig til røde, revnede og ømme vabler, der bliver betændte. Sørg for at skifte ble øjeblikkeligt for at forhindre, at det bliver et problem. Ved at sørge for at din baby bliver skiftet og tørret regelmæssigt, bør du kunne forhindre udslæt.

Nogle gange kan følsom hud dog også blive irriteret ved brug af stærke sæber eller toiletartikler, vådservietter med alkohol, ved at du gnider for meget, når du vasker, af diarre eller af ændringer i kosten.

For at forhindre dette:

 • Hold babys hud ren og tør, og skift bleen ofte
 • Sørg for at babys hud får luft, ved at lade dem være uden ble i lidt tid
 • Vask dine hænder før og efter bleskift
 • Rengør huden under bleen grundigt med varmtvand og bomuld eller en alkoholfri, vandbaseret vådserviet, og tør den med bomuld eller et rent håndklæde.
 • Tør altid piger forfra og bagud, og forsøg ikke at trække forhuden tilbage på drenge.

Hvis det er nødvendigt, kan du påføre et tyndt lag barriere-creme for at berolige og beskytte din babys hud imod yderligere irritation. Hvis udslættet ikke går væk eller bliver forbedret efter behandling, så spørg din praktiserende læge til råds.

Trøske

Trøske er meget almindeligt blandt babyer og små børn. Det er forårsaget af en gærinfektion, der producerer en hvid hinde i din babys mund. Det er normalt harmløst, og går væk uden behandling, men hvis symptomerne ikke forsvinder, kan du søge råd hos din praktiserende læge.

Selvom baby måske ikke ser ud til at have ubehag, kan han eller hun måske blive afvisende overfor mad, eller jævnligt stoppe med at spise.

Hvis du ammer, kan du måske have brug for behandling for at undgå af smitte din baby igen. For at hjælpe med at forebygge trøske:

 • Steriliser omhyggeligt alt udstyr, der kommer i din babys mund, eller som kommer i kontakt med deres mad
 • Vask altid hænder inden du giver din baby mad

Gylp

Det er meget almindeligt at baby gylper, særligt i de første måneder efter at du tager baby med hjem. Det sker når en lille mængde mælk kommer ud af din babys mund efter at den har spist – den mælk de har slugt kommer med op. Det er ikke smertefuldt, men det kan forårsage lidt ubehag. 

Hvis din baby spiser normalt og tager på i vægt, udgør gylpen ikke noget problem. Hvis det bliver ved, eller hvis du er bekymret, kan du spørge din sundhedsplejerske til råds.

For at hjælpe med at reducere gylpen:

 • Hold din baby delvist oprejst mens den spiser
 • Vær altid nænsom med din baby, særligt når du vender den
 • Spørg din sundhedsplejerske om den rigtige teknik for amning eller for at give sutteflaske
 • Når du giver sutteflaske, så brug en sut, hvor mælken strømmer nemt, og hold flasken skråt, så der altid er mælk i sutten
 • Prøv at give mindre måltider oftere
 • Undgå at skifte ble kort tid efter at baby har spist

Øjenbetændelse

Øjenbetændelse, eller konjunktivitis, er en infektion af membranen, der dækker den hvide del af øjet og den indre overflade af øjenlåget. Der er adskillige typer af øjenbetændelse – nogle går væk af sig selv, mens andre kræver lægelig behandling.

Bakterier eller virus forårsager nogle former for øjenbetændelse, og disse varianter er smitsomme. Andre (ikke-smitsomme) former kan skyldes allergi eller miljømæssige irritanter som luftbåren forurening, røg eller damp.

Din babys øjne kan blive røde, ømme og løbe i vand. Hvis der er en infektion, kan de begynde at klø, og du vil opleve at der kommer gult pus som stopper øjet til.

Du kan lindre din babys symptomer med kolde eller varme omslag. Derudover kan du nænsomt rengøre det betændte øje, begyndende i den indre øjenkrog og udad, med ren gaze eller vatrondel dyppet i varmt vand.

For at undgå at sprede infektionen, skal du sørge for at bruge et rent stykke vat til hvert øje, og sørg for at du vasker dine hænder før og inden du plejer din babys øje.

Øjenbetændelse bliver normalt bedre i løbet af et par dage, hvis du holder området lindret. Hvis din baby udvikler feber, hævelse, rødme og ømhed omkring øjet tager til, skal du dog kontakte din praktiserende læge øjeblikkeligt. Din baby kan måske have brug for antibiotiske øjendråber eller en salve.

Gulsot

Gulsot er en almindelig tilstand hos nyfødte babyer, og er kendt som neonatal gulsot. Du vil opleve at huden og det hvide i øjet synes let gult.

Symptomerne udvikler sig normalt i løbet af to til tre dage efter fødslen, og bliver bedre uden behandling inden din baby er omkring to uger gammel. Hvis du oplever symptomer efter dette tidspunkt, skal du kontakte din sundhedsplejerske eller praktiserende læge for at høre om det er nødvendigt at behandle det.

Andre symptomer på gulsot hos den nyfødte kan omfatte mørk, gul urin (der burde være uden farve) og lys afføring, der skal have en gul/orange farve hos sunde nyfødte.