332 TODDLERS GUIDE TO HANDWASHING 740X400

Håndvask er en enkel, men effektfuld måde at hjælpe dig eller dit barn til at forblive raske. Det er afgørende at etablere gode håndvaskevaner i barndommen, ikke kun for at hjælpe dit barn, men for at hele familien kan være sunde og raske, ved at stoppe spredningen af skadelige bakterier, der kan forårsage sygdom.

Disse kostbare hænder rører ved alle mulige slags snavs hver dag. De udforsker og lærer om verden, men de bakterier, de samler op, kan gøre dit barn eller andre familiemedlemmer syge. Heldigvis kan regelmæssig håndvask fjerne disse bakterier, så dit barn fortsat kan more sig, og det kan holde dem raske.

Når du lærer børn, særligt små børn om at vaske hænder, er det virkelig vigtigt, at gøre det sjovt, og at belønne dem når de gør det rigtigt.

Alle holder af at høre, at de har gjort det godt, og børn er ingen undtagelse. Giv dem masser af ros og opmuntring – det kan måske virke mærkeligt til at begynde med, men det er en god måde at hjælpe dem med at gentage denne enkle, men effektfulde vane for at forblive raske. Overvej at bruge klistermærker til at markere hver gang, de har vasket hænder ordentligt. Når de har fået et bestemt antal klistermærker, kan du endda give dem en særlig belønning, for at hjælpe dem til at fortsætte.

Børn har skarpe øjne, og de vil lægge mærke til når du ikke vasker hænder, så sæt et godt eksempel og vask altid dine hænder, når det er nødvendigt. Hvis I er sammen på det tidspunkt, så forklar dem hvorfor, og vis gem hvad du laver...du ved, at de ofte gentager de ting, du siger og gør, så hjælp dem med at følge dit gode håndvaske-eksempel.

Du kan måske føle dig lidt selvbevidst i staten, men det er virkelig vigtigt at starte sunde håndvaske-ruter så tidligt som muligt, for at holde ikke bare dit barn, men hele din familie raske.

Der er mere ved håndvask end bare en hurtig gang sæbe hvis du vil holde dine hænder sunde og fri for sygdomsfremkaldende bakterier, så her er vores store guide til sunde hænder for tumlinge.

Når din tumling har brug for at vaske hænder

Tre tidspunkter hvor de skal huske at vaske hænder:

 • Inden de spiser mad.
 • Efter hver gang, de har været på toilettet eller på potten.
 • Inden de er med til at tilberede mad.

Selvom dit barn ikke drømmer om at blive kok, så vis dem at du vasker dine hænder, når I er i køkkenet sammen, og du skal til at lave mad.

Naturligvis er det en god idé at lære dem, at de skal vaske hænder hver gang, de har været i kontakt med snavs, har rørt ved sår eller skrammer, eller endda hvis de har leget udenfor, for du ved meget vel, at de små fingre har det med at røre ved alle de ting, du ikke vil have dem til!

Håndvask, 9 trin til sunde hænder

Vidste du, at for at vaske dine grundigt, skal du gnide hænderne sammen med sæbe og rent, rindende vand i mindst 20 sekunder for at få dem ordentligt rene? Lær dit barn den tid, det tager at gøre det ordentligt. Gør det sjovt ved at synge Mester Jakob to gange – det er cirka den tid, du har brug for til at vaske hænderne grundigt. I kan endda synge højt sammen! Vis de former, du laver med dine hænder, og få dem til at efterligne dig. Du kan endda få dit barn til at vise dig, hvordan man vasker hænder. En lille påmindelse i ny og næ kan være nødvendigt, men det er fantastisk hvor hurtigt de vil begynde at minde dig om at vaske hænder!

Glad håndvask

 1. Gør hænderne våde med rent, lunkent eller varmt vand
 2. Påfør en lille mængde håndsæbe
 3. Gnid håndfladerne sammen (væk fra vandet)
 4. Gnid fingre, tommelfingre og områderne mellem dem
 5. Gnid dine negle på håndfladerne
 6. Gnid bagsiden af hver hånd
 7. Skyl med rent, rindende vand
 8. Tør med et rent håndklæde eller papirhåndklæde
 9. Ros dit barn for at have gjort det rigtigt. Husk at en handling, der bliver belønnet, vil ofte blive gentaget.

Selvom det måske ikke er så nemt hele tiden, og at det på trods af dine bedste intentioner, ikke helt går efter planen, så husk at du lærer dit barn en afgørende lektie, der vil hjælpe med at holde dem raske resten af livet.

Desværre dør tusinder af personer, de fleste børn og andre sårbare grupper, hvert år, særligt i udviklingslande, af sygdomme, der nemt kunne have været undgået ved vare at vaske hænderne. Så giv dit barn sunde vaner, der kan gøre en større forskel end du tror.