343 School

Uanset om dit barn starter i skole for første gang eller vender tilbage efter ferien, kan det at være tæt på så mange andre børn og udsætte ham eller hende for flere infektioner, end der er derhjemme. Selvom du ikke kan forhindre kontakt med alle bakterier (og husk at udsættelse for nogle bakterier er en god ting), kan du hjælpe med at reducere risikoen for at dit barn får en infektion, gennem sunde hygiejnevaner.

Hvordan spredes infektioner i skolen?

Skolebørn får ofte forkølelse og influenza eller mavevirus, der kan føre til diarre. Disse infektioner kan spredes meget hurtigt fra barn til barn ved at røre ved en forurenet overflade. Infektioner kan også spredes meget hurtigt i luften via host og nys, såvel som ved at spise forurenet mad.

Hvorfor er god hygiejne så vigtigt?

Når dit barn bliver smittet, kan infektioner nemt spredes til resten af din familie derhjemme. Forkølelsesvirus og maveproblemer er almindelige i starten af et skoleår – både i skolen og i familien. Så ved at hjælpe dit barn med at forstå god hygiejne, er du godt på vej til at hjælpe dem og resten af din familie med at forblive raske.

Undgå at sprede forkølelse og influenzavirus

Selvom vaccinationer kan beskytte dit barn imod nogle alvorlige sygdomme, så som tetanus, difteri og kighoste, kan injektioner ikke beskytte børn imod alle former for skadelige bakterier.

Top tips til god skole-hygiejne

1. Hold hænderne rene

Grundig håndvask er den mest effektive måde til at forhindre spredningen af bakterier og infektioner på skoler. Lær dine børn hvordan og hvornår de skal vaske deres hæder (gnide hænderne sammen i mindst 20 sekunder med sæbe og rent, rindende vand). Vask altid hænder:

 • Efter at have været på toilettet
 • Inden du spiser
 • Efter at have leget udenfor
 • Efter at have rørt ved noget snavset
 • Efter at have hostet, nyst eller pudset næse
 • Efter at have rørt ved et beskidt lommetørklæde
 • Efter at have kælet for/rørt ved dyr
 • Hver gang hænderne ser snavsede ud

2. Host og nys spreder bakterier

Lær dine børn at holde sig for næse og mund med et lommetørklæde når de hoster eller nyser, for at forhindre infektioner i at komme ud i luften. Smid brugte lommetørklæder i affaldsspanden og vask altid hænder med vand og sæbe bagefter.

Hvis der ikke er et lommetørklæde, så lær dit barn at nyse eller hoste ind i albuen i stedet for deres hænder, for at reducere spredningen af bakterier og virus.

3. Sund kost

Uanset om dit barn har madpakke med eller køber mad på skolen, vil en sund og varieret kost hjælpe med at beskytte deres helbred og fremme rigtig vækst og udvikling. Det at spise ordentligt hjælper også på koncentrationen i timerne. Forberedelse af en madpakke:

Sørg for at du vasker og tørrer dine hænder inden du begynder at tilberede madpakken. Dine køkkenoverflader skal også være rene. Derefter:

 • Tjek at alle madvarer er indenfor holdbarhedsdatoen
 • Brug en luftæt, hård madpakke, der er vasket og tørret før og efter brug
 • Vask frugt, salat og grøntsager grundigt i rent vand
 • Prøv at tilberede frisk mad hver dag, da der vil være mindre mulighed for at bakterier formerer sig

4. Drikke rigeligt med vand

Vand er meget sundere end drikkevarer med sukker, sødemidler, tilsætningsmidler og koffein. Du skal opfordre dit barn til at drikke masser af vand i løbet af dagen, da selv let dehydrering kan føre til dårlig koncentration, træthed, irritabilitet og hovedpine.

Behandling af sygdom

Hvis dit barn er sygt, så hold dem hjemme fra skole indtil de er helt raske og føler sig klar til at deltage. Hvis de kommer tilbage for tidligt, risikerer de at sprede deres bakterier til andre børn.

Generelt skal børn blive hjemme fra skolen, når de har følgende smitsomme sygdomme:

Skoldkopper: I fem dage efter at udslættet viser sig

Opkast og diarre: Indtil 48 timer efter sidste episode med opkast eller diarre

Influenza: Indtil de er helt raske

Mæslinger: I fire dage efter at udslættet viser sig

Bakteriel meningitis: Indtil de er helt raske

Sådan kan du hjælpe:

Udover at opfordre dine børn til at udøve god hygiejne, kan du også hjælpe med at forhindre spredning af bakterier med følgende enkle trin:

 • Hold skoletasker rene og fri for madrester, særligt hvis dit barn har madpakke med i skole
 • Idrætstøj skal tages med hjem og vaskes hver uge
 • Sørg for at dit barn skifter undertøj og strømper hver dag
 • Vask tøj ved høje temperaturer for at dræbe bakterier. Mere delikate tøjgenstande, der ikke kan vaskes ved 60°C, prøv da at tilføje et desinficerende middel til vasken.