Handwashadvice740x400

Det at vaske hænder er den allervigtigste hygiejne-foranstaltning i bekæmpelsen og spredningen af bakterier og virusser – den slags, der kan føre til maveubehag, forkølelse, influenza og andre alvorlige helbredsproblemer.

Men folk gør det alligevel ikke, selvom de bør..........

Her er de seks undskyldninger, som folk oftest kommer med for ikke at vaske hænder (og hvorfor de tager fejl).

1...Jeg har ikke været nogen steder

Selvom du har været hjemme hele morgenen, kan du have fået bakterier på hænderne uden at vide det. Vidste du at bakterier kan overleve på hårde overflader i alt fra et par timer til flere måneder, så telefoner, tastaturer og telefonrør, dørhåndtag, fjernbetjeninger – enhver overflade som folk rører ved ofte, kan blive et hotspot for bakterieoverførsel.

2...De ser ikke beskidte ud

Almindelig snavs og skidt kan have alle former for bakterier. Så det er altid en god idé at vaske dine hænder, når de ser snavsede ud. Men hvad med de mikroskopiske organismer som du ikke kan se?

I vores hverdag samler vi konstant bakterier op, særligt efter at have været på toilettet eller tilberedt mad. Så det er vigtigt at vide, hvornår du skal vaske hænder, og hvordan du gør det ordentligt.

3...Jeg har for travlt

Har du travlt? Hvis du ikke holder pause for at vaske hænder, særligt efter toiletbesøg, kan de koste dig endnu mere. Faktisk koster sygefravær arbejdsgivere i Norden flere millioner kroner om året.

Norovirus for eksempel, medfører gennemsnitligt fire fraværsdage fra arbejdet. Det er en af de almindeligste årsager til sygdom og diarre, og den spredes primært gennem kontakt til en smittet person, som når du giver dem hånden.

4...Jeg har glemt det

Når der sker så meget, kan det være nemt at glemme at vaske hænder. Så prøv at gøre det til en rutine, så du bliver vant til det. Lav en liste til dig selv, skriv på din hånd, sæt en påmindelse på din telefon, eller skriv dette indtil listen sidder fast:

Vask hænder inden:

  • Spisning eller madlavning
  • Sårforbinding eller medicinering
  • Du tager en baby eller et spædbarn op
  • Du skifter en ble

Vask hænder efter:

  • At have skiftet en ble eller været på toilettet
  • Kontakt med kropsvæsker (blod, spyt, opkast osv.)
  • At have rørt ved dyr eller kæledyr
  • At have tømt skraldespanden
  • At have været i haven 

Sidst, men ikke mindst, skal du vaske hænder hver gang, de ser beskidte ud, eller hvis nogen i huset er syge.

5...Jeg har ikke vand og sæbe i nærheden

Er du ude? Det er en god idé at tage Dettol Desinficerende Håndgel med, for at dræbe 99,9% bakterier og virus – det er praktisk hvis du vil have noget at spise, eller hvis du har benyttet offentlige transportmidler.

6...Bakterier er gode for immunsystemet

Sandt nok. Visse infektioner vil hjælpe med til at stimulere vores immunsystem, så de forhindrer os i at blive syge af samme infektion igen, men det er ikke altid tilfældet (fx madforgiftning). Generel udsættelse for bakterier vil heller ikke beskytte os imod særlige infektioner.

Ud af de milliarder af mikroorganismer, vi kommer i kontakt med hver dag, er meget få seriøst skadelige. Så giv dit immunsystem en hjælpende hånd og vask dine hænder – når de har brug for det.