Svineinfluenza (H1N1)

4211 H1N1

Hvis du ikke har hørt om H1N1-influenza, har du sikkert hørt det mere almindelige navn, svineinfluenza. Det bliver kaldt sådan fordi det, da det første gang blev opdaget, mindede meget om en influenzavirus, der findes i svin.

I 2009 var svineinfluenza ansvarlig for en influenzapandemi, der startede i Mexico og spredes til lande over hele verden. Heldigvis var det ikke så alvorligt som først antaget, og i 2010 udtalte WHO at pandemien var overstået.

Risikoen for svineinfluenza findes dog stadig, og H1N1-influenza er en af de primære influenzaformer, der fortsat florerer, og særligt de ældre, gravide og personer, der lider af sygdomme i hjertet, lunger, nyrer eller lever, har risiko for komplikationer.

Årsager

Svineinfluenza er en influenzavirus, der spredes på samme måde som sæsonbestemt influenza – gennem direkte kontakt med en person, der allerede er smittet, ved at indånde en partikel, der indeholder virus som en smittet person har udsendt ved at hoste eller nyse, og ved at røre ved genstande, der er blevet smittet af nogen, der har influenza.

Inkubationsperioden

for influenza er 4-6 dage. Voksne kan begynde at smitte inden symptomerne opstår, hvorfor du kan videregive H1N1-virus uden overhovedet at vide, at du har det.

Hvor længe smitter influenza?

For voksne kan smitteperioden vare fem til syv dage, mens den for børn kan vare op til to uger.

Symptomer

Symptomer på svineinfluenza omfatter:

  • Ømme muskler
  • Træthed
  • Ondt i halsen
  • Hoste
  • Feber
  • Næse, der løber
  • Diarre eller opkast
  • Hovedpine
  • Åndenød

Råd om forebyggelse

Bliv vaccineret

Svineinfluenza er ofte inkluderet i vaccinationen imod sæsoninfluenza. Personer i højrisikogrupper, herunder alle gravide kvinder, bør vaccineres. Spørg din praktiserende læge til råds for at høre mere.

Vask hænder regelmæssigt

God håndhygiejne er afgørende for at stoppe spredningen af infektionen. Hvis du ikke har adgang til vand og sæbe, så brug Dettol Desinficerende Håndgel.

Brug lommetørklæder

Dæk altid din næse og mund med et lommetørklæde når du nyser, og sørg for at smide det brugte lommetørklæde i affaldsspanden. Hvis du ikke har et lommetørklæde, så nys ind i din albue i stedet for i hånden.

Rengør og desinficer ofte berørte overflader

Influenzavirus kan leve op til 48 timer på ikke-porøse overflader, så det er meget vigtigt at rengøre og desinficere overflader, der ofte berøres, så som dørhåndtag, bordplader, kontakter og lignende.

Eksklusion

Undgå personer, der har influenza, og hvis du har influenza, så undgå andre for at forebygge spredning af virussen.

Hvis du er bekymret for svineinfluenza eller H1N1-virus, så kontakt din praktiserende læge.

Myter og sandheder

Hvis du er sund og rask, vil du ikke få svineinfluenza

Ikke sandt

Sunde personer, unge såvel som ældre, kan blive smittet med svineinfluenzavirus, men for de ældre, syge og gravide kvinder har særlig risiko forbundet med H1N1.

Hvis du har feber og influenza-lignende symptomer, så har du svineinfluenza

Ikke sandt

Symptomerne på svineinfluenza og almindelig influenza ligner hinanden meget, men nogle personer, der har svineinfluenza får ikke engang feber. Du skal ikke frygte det værste – tal med din praktiserende læge, hvis du er bekymret.

411 GERMS 740X400

Introduktion til Bakterier & Virus

Alt hvad du har brug for at vide om bakterier, hvordan de formerer sig og hvordan du kan beskytte dig selv imod skadelige bakterier og virus.

61 HEALTHY HANDS

Sunde Hænder

Dit første og vigtigste forsvar for at forblive rask, en omfattende guide til at holde hænderne sunde og beskytte dem, du holder af, mod sygdom.

For at hjælpe med at beskytte dig og din familie mod infektion, har vi sammensat en omfattende guide til rene og sunde hænder.

Øverst på siden