Hudinfektioner

426 SKIN INFECTIONS

Hudinfektioner opstår når skadelige bakterier, svamp eller virus finder vej gennem en skramme eller revne i huden og kan formere sig. Mange hudinfektioner reagerer godt på enkle håndkøbsprodukter, men nogle gange er der brug for en omgang antibiotika for at behandle dem.

Find ud af mere nedenfor, om hvad der forårsager hudinfektioner, hvad du skal være opmærksom på, og et par enkle trin til at holde din hud ren og sund.

Årsager

Bakterier, svamp og virus er som regel årsagen til hudinfektioner. De kan blive spredt fra person til person ved hudkontakt, rundt omkring i hjemmet på vores hænder, tøj, kæledyr, mad og almindelige objekter.

Der er flere forskellige typer hudinfektioner, og typen af infektioner afhænger af den mikroorganisme, der forårsager den. Nogle almindelige former for hudinfektioner er:

Bylder

En byld er en rød, smertefuld bule på huden, der normalt udvikler sig på halsen, ansigtet, armhulen eller balderne.

Cellulitis

Cellulitis er en bakteriel infektion i det dybere lag af huden (dermis) og laget af fedt og blødt væv, der ligger under huden (subcutane væv).

Ringorm

Ringorm er en svampeinfektion, der ofte angriber udsatte dele af kroppen, så som ben, arme eller ansigt, og skaber et ringformet, rødt udslæt.

Fodsvamp (Tinea pedis)

Fodsvamp er en svampeinfektion, der normalt forårsager kløe, svie og skællet, revnet hud i området mellem dine tæer.

Symptomer

Symptomerne vil varierer afhængigt at typen af infektion, men nogle af symptomerne omfatter:

  • Vabler
  • Kløe
  • Sår
  • Smerte og ubehag
  • Svie
  • Pus
  • Udslæt

Hvis du har nogle af disse symptomer, så spørg din praktiserende læge til råds, da du måske kan have brug for behandling med antibiotika (piller eller creme) for at behandle hudinfektionen inden den bliver mere alvorlig.

Råd om forebyggelse

Vask dine hænder:

Hudinfektioner er yderst smitsomme, så husk at vaske dine hænder regelmæssigt med vand og sæbe. Hvis du er ude og ikke kan komme til en vandhane, så prøv Dettol Desinficerende Håndgel, der dræber 99,9% af bakterier og virus.

Tag bad eller brusebad jævnligt:

Infektioner kan opstå overalt på din hud. Vask dig jævnligt og grundigt for at fjerne eventuelle skadelige bakterier.

Del ikke:

Hvis nogen i dit hjem har en hudinfektion, så vask omhyggeligt alle genstande, de har benyttet (så som sengetøj, håndklæder, koppe og bestik) inden du selv bruger dem.

Tør dig:

Ved hurtigt at skifte vådt, svedigt tøj og tørre dig godt, kan du hjælpe med at reducere risikoen for hudinfektioner. Husk også at bruge klipklappere i fælles omklædningsrum eller bruseområder.

Førstehjælp:

Bakterier kan nemt inficere sår og skrammer, så hvis du har har fået en skade, skal du rense såret og derefter tildække det for at forhindre snavs og bakterier i at få adgang til det.

Myter og sandheder

Kun sportsfolk kan få fodsvamp

Ikke sandt

Fodsvamp har fået sit engelske navn 'Athletes foot' fordi svampen, der forårsager infektionen ofte lurer i områder som sportsfolk bruger, så som omklædningsrum, brusere og motionsrum. Enhver, der udsættes for svampen kan blive smittet, ikke kun sportsfolk.

621 HEALTHY SKIN 740X400

Sund Hud

Vores hud fungerer som en barriere imod infektion. Personlig hygiejne kan hjælpe med at beskytte sund hud, og noget så enkelt som at vaske hænder, kan give os bedre beskyttelse imod bakterier

61 HEALTHY HANDS

Sunde Hænder

Dit første og vigtigste forsvar for at forblive rask, en omfattende guide til at holde hænderne sunde og beskytte dem, du holder af, mod sygdom.

For at hjælpe med at beskytte dig og din familie mod infektion, har vi sammensat en omfattende guide til rene og sunde hænder.

44 FIRST AID AND WOUND CARE

Førstehjælp og sårpleje

En enkel guide til grundlæggende førstehjælp og sårpleje-hygiejne, for at holde sår og skrammer fri for infektion.

Øverst på siden