Hånd-, fod- og mund-sygdom

4216 HAND FOOT AND MOUTH

Hånd-, fod- og mund-sygdom er en yderst smitsom virusinfektion, der for det meste rammer børn under 10 år. Selvom sygdommen kan være ubehagelig for barnet og få dem til at føle sig utilpas, udgør den i de fleste tilfælde ikke nogen alvorlig trussel for deres helbred. Der har været nogle tilfælde af livsfarlig hjernebetændelse (encephalitis) forbundet med hånd-, fod- og mund-syge, forårsaget af en særlig virusstamme, men disse ser ud til kun at være opstået i Asien og Stillehavsområdet.

Hånd-, fod- og mund-sygdom rammer sjældent voksne, men symptomerne kan være meget ubehagelige. Da sygdommen er så smitsom, anbefales det, at andre mennesker og arbejdspladsen undgås indtil sygdommen er gået helt over.

Årsager

Hånd-, Fod- og Mund-sygdom skyldes mange forskellige virus fra gruppen af enterovirus. Disse kan findes i næse og hals-sekreter, væske i blærer og ekskrementer hos smittede personer.

Hånd-, Fod- og Mund-sygdom skyldes mange forskellige virus fra gruppen af enterovirus. Disse kan findes i næse og hals-sekreter, væske i blærer og ekskrementer hos smittede personer.

Udbrud af hånd-, fod- og mund-sygdom er mere almindeligt i institutioner som vuggestuer, hvor der er grupper af børn, som skal have skiftet ble eller bruge potte. Hvis dit barn går i vuggestue, så sørg for at de har en politik om god hygiejne til enhver tid.

Symptomer

Typiske symptomer på hånd-, fod- og mund-sygdom omfatter:

  • Feber
  • Generelt ubehag
  • Ikke-kløende røde knopper eller små væskefyldte blærer på hænder og fødder. De kan også opstå på knæ, albuer og i lysken, og nogle gange kan der udvikles smertefulde vabler
  • Smertefulde blærer i munden

En af de almindelige komplikationer af hånd-, fod- og mund-sygdom er dehydrering, så det er vigtigt at sørge for, at dit barn drikker rigeligt med væske.

Råd om forebyggelse

Vask altid dine hænder (og dit barns hænder)

Vask hænderne grundigt efter toiletbesøg eller bleskift, og inden du tilbereder mad eller spiser. Hvis der ikke er vand og sæbe til rådighed, så brug Dettol Desinficerende Håndgel.

Undgå kontakt med smittede personer

Da hånd-, fod- og mund-sygdom er yderst smitsom, er det bedst at undgå tæt kontakt med personer, der er smittet med det.

Rengør og desinficer overflader

Herunder dit barns legetøj og sut, hvis de bruger det.

Rengør dit vasketøj hygiejnisk

Varm vask af sengetøj, tøj og håndklæder, der kan være forurenet med spyt, væske fra blærer eller afføring.

Myter og sandheder

Hånd-, fod- og mund-sygdom er det samme som mund- og klovsyge

Ikke sandt

De er forskellige. Mund- og klovsyge rammer kun køer, får og grise. Og du kan ikke få hånd-, fod- og mund-sygdom fra dyr.

Hvis du har haft hånd-, fod- og mund-sygdom en gang, kan du ikke få det igen

Din krop vil være immun overfor den bestemte virusstamme, men det er muligt at blive smittet en anden gang af andre virus, der forårsager hånd-, fod- og mund-sygdom.

511 HOME HYGIENE HOTSPOTS 740X400

Hygiejnehotspots i hjemmet

Find ud af, hvor uønskede bakterier lurer i dit hjem, men vores hygiejne-hotspot-finder

55 LAUNDRY 740X400

Sundt Vasketøj

Tøj kan blive forurenet med bakterier, der måske ikke bliver fjernet, når vi skifter til lavere vasketemperaturer. Lær hvordan du kan holde dit vasketøj sundt, selv ved lave temperaturer.

Øverst på siden