Madforgiftning (fødevarebåren sygdom)

Madforgiftning (fødevarebåren sygdom) opstår når vi spiser noget, der er blevet forurenet – normalt af bakterier eller en virus. Det kan være ubehageligt, men det er sjældent noget, der kræver medicinsk behandling. Med rigeligt at drikke, god håndhygiejne og lette måltider, vil du almindeligvis være helt rask i løbet af en dag eller to.

422 FOOD AND TUMMY BUGS

Madforgiftning opstår, når vi spiser mad, der er smittet med skadelige bakterier, så som Campylobacter, Salmonella eller E.coli. Rå madvarer, herunder kød, fjerkræ, æg, fisk og skaldyr, rå frugt og grønt, kan ofte indeholde store mængder bakterier, der nemt kan spredes til andre madvarer og overflader rundt omkring i køkkenet via overfladeforurening (fx skærebræt, køkkenredskaber, vandhaner). Krydsforurening mellem overflader, er skyld i næsten 40% af alle fødevarebårne sygdomme. Derfor skal vi være ekstra forsigtige, når vi håndterer eller tilbereder mad i køkkenet. Bare husk de fire grundregler for fødevarehygiejne: krydsforurening, rengøring, opvarmning og afkøling.

Årsager

Campylobacter, Salmonella, Listeria, Escerichia coli (E.coli) og Norovirus er de primære årsager til madforgiftning.

Her er nogle af de mest almindelige årsager:

  • Man spiser rå eller undertilberedte madvarer (særligt fjerkræ, svinekød, burgere, pølser og lignende)
  • Mad, der har overskredet holdbarhedsdatoen, eller ikke har været afkølet korrekt
  • Man spiser mad, der er blevet håndteret af en person med diarre eller opkast
  • Krydsforurening (hvor bakterier fra en smittet fødevarer bliver spredt til andre madvarer

Symptomer

Alt afhængigt af den pågældende bakterietype, kan symptomerne vise sig fra en til 36 timer efter at du har spist den smittede madvare.

Du kan opleve et eller flere af følgende symptomer:

  • Kvalme
  • Opkast
  • Diarre

Andre symptomer kan omfatte

  • Mavekramper
  • Mavesmerter
  • Manglende appetit
  • Feber
  • Muskelsmerter
  • Kulderystelser 

Hvis du har fået en mavevirus eller mavebesvær, så drik rigeligt med væske og tag eventuelt et middel mod dehydrering, hvis det er muligt. Dette vil erstatte de mineraler og salte, som du har mistet gennem opkast og diarre. De findes som regel i pulverform og opløses i vand.

Prøv at spise som normalt, men hold måltiderne små og lette. Undgå fede, krydrede, salte eller sukkerholdige fødevarer.

Hvis dine symptomer bliver ved i mere end en dag eller to, eller hvis du har smerter, så tal med din læge. 

Heldigvis er der meget, du kan gøre for at forebygge en omgang gastritis eller madforgiftning. Følg de fire grundregler for fødevaresikkerhed.

Råd om forebyggelse

Rengøring

  • Udøv god håndhygiejne: Husk at vaske dine hænder jævnligt med vand og sæbe, særligt efter at du har været på toilettet, og før og efter du tilbereder eller spiser mad. Hvis du er ude, og ikke har adgang til en vandhane, så prøv Dettol Desinficerende Håndgel, der dræber 99,9% af bakterier og virus.
  • Rengør og desinficer overflader, hvor der tilberedes mad: Efter at have tilberedt madvarer (særligt råt kød, fisk eller æg), så brug en desinficerende spray eller wipe på enhver køkkenoverflade, du har brugt. Beskidte redskaber, bestik og køkkengrej kan rengøres med rengøringsmiddel og varmt vand.

Opvarm maden grundigt

  • Kød skal tilberedes hele vejen igennem – kødsaften skal være klar uden tegn på lyserødt kød. Sørg for at genopvarmet mad er rygende varmt hele vejen igennem, og opvarm det aldrig mere end en gang.

Køl, tildæk og kom tilberedt mad i køleskabet indenfor en time

  • Opdel større portioner i mindre beholdere hvis det er nødvendigt for at køle maden hurtigere. Følg producentens anvisning for opbevaring af friske råvarer og spis (eller smid væk) inden sidste holdbarhedsdato.

Undgå krydsforurening

  • Husk at vaske hænder inden du laver mad, og lige efter at have rørt ved rå ingredienser. Du bør også tilberede rå madvarer væk fra tilberedt mad i køkkenet, og bruge forskellige redskaber og skærebræt. Opbevar aldrig rå madvarer ovenover tilberedt mad i køleskabet, da dråber kan forurene den tilberedte mad.
522 FOOD SAFETY 740X400

Fødevaresikkerhed og hygiejne

Vidste du, at de fleste tilfælde af madforgiftning faktisk sker i hjemmet, som følge af dårlig køkkenhygiejne? Lær mere om, hvordan du kan forhindre madforgiftning ved at følge de fire grundregler for fødevaresikkerhed.

423 DIARRHOEA 444X240

Diarre

Det er ikke nogen rar ting at have, men det er ret almindeligt. Find ud af hvad der forårsager diarre, de typiske symptomer og hvordan du kan forhindre spredningen af bakterier i dit hjem.

Øverst på siden