Diarré

423 DIARRHOEA

Diarré er når du har løsere eller hyppigere afføring end normalt. Det kan være ubehageligt, men det er almindeligt blandt personer i alle aldre, og det er normalt ikke noget, man skal bekymre sig over, med mindre man bliver dehydreret. I de fleste tilfælde er årsagen til diarré en infektion af tarmen, også kendt som gastroenteritis. For de fleste voksne, vil diarré gå over af sig selv i løbet af 2-4 dage uden behov for behandling.

I denne periode er god hygiejne afgørende for at undgå at forlænge symptomerne og overføre skadelige infektioner til andre – se vores forebyggelsestips nedenfor for mere information.

Hvis du har vedvarende diarre, kan det være et symptom på et mere alvorligt helbredsproblem. Du bør tage til din praktiserende læge, så denne kan fastslå en årsag.

Årsager

Hvad forårsager diarré?

Generelt spredes infektioner som forårsager diarré gennem indtagelse af smittede fødevarer og vand (diarré efter at have spist), via snavsede hænder eller ved direkte kontakt med afføring. Der er mange forskellige typer af bakterier, virus og parasitter, der kan forårsage gastroenteritis og dermed diarré. Nogle af disse er:

 • Bakterier, fx salmonella eller Escherichia (E. coli)
 • Virus, fx norovirus eller rotavirus
 • Parasitter, fx giardia intestinalis

Der kan dog også være andre årsager, der ligger til grund, så som stress, koffein, alkohol, fødevareallergi, antibiotika eller afføringsmidler.

Symptomer

Hvad er symptomerne?

Du kan opleve et eller flere af følgende:

 • Vandig afføring
 • Mavekneb eller -kramper
 • Presserende behov for at gå på toilettet
 • Kvalme og opkastning
 • Feber
 • Manglende appetit
 • Dehydrering

For voksne, der har mere alvorlige symptomer eller hvis diarreen varer længere end en uge, skal man opsøge sin læge.

Anfald med diarré går som regel væk i løbet af et par dage, men i denne periode er det vigtigt ikke at blive dehydreret.

Drik rigeligt med væske. Du kan eventuelt overveje at tage et middel mod dehydrering. Disse findes oftest i pulverform, der opløses i vand, og de erstatter de mineraler og salt, du har mistet.

Prøv at spise så normalt som muligt, men hold måltiderne små og lette. Undgå fede, krydrede, salte eller sukkerholdige madvarer. Hvis babyer får diarré, så fortsæt med at amme eller give dem mad som sædvanligt.

Råd om forebyggelse

Udøv god håndhygiejne

Husk at vaske dine hænder regelmæssigt med vand og sæbe, særligt efter at have været på toilettet, før og efter at have tilberedt mad eller spist – hvis du er ude og ikke kan finde en vandhane, så prøv Dettol Desinficerende Håndgel, der dræber 99,9% af bakterier og virus.

Toilethygiejne

Efter omgange med diarré, er det også vigtigt at holde området omkring toilettet rent og overflader, der berøres ofte (så som toiletbrættet og toiletknappen) skal rengøres og desinficeres jævnligt.

Klude, der benyttes til at rengøre toilettet og området omkring toilettet, må ikke bruges til at rengøre andre områder i hjemmet.

Rengør og desinficer overflader, hvor der tilberedes mad: Efter at have tilberedt mad (særligt råt kød, fisk eller æg), kan du bruge en desinficerende spray eller wipe på alle køkkenoverflader, du har brugt. Beskidte redskaber, bestik og køkkengrej kan rengøres med rengøringsmiddel og varmt vand.

Vær ekstra forsigtig, når nogen i din familie lider af diarré

 • Undgå at dele bestik, redskaber, håndklæder og andre genstande til personlig pleje, så som klude og svampe med andre familiemedlemmer
 • Dem, der lider af diarré, skal undgå at tilberede mad til andre
 • Rengør og desinficer dit toilet, herunder toiletbrættet og toiletknap, efter hvert toiletbesøg med diarré
 • Husk at vaske dine hænder grundigt og regelmæssigt med vand og sæbe
 • Vent mindst 48 timer efter at dine symptomer er overstået, inden du vender tilbage til arbejde eller skole

Myter og sandheder

”Du skal drikke mindre væske, når du har diarré”

Det er falsk – når du har diarré, er det vigtigt at drikke rigeligt med væske for at undgå dehydrering. Drik ofte mindre mundfulde vand, hvis du også har opkastninger.

”Du skal være forsigtig med hvad du spise efter at du har haft diarré”

Der er delte meninger om, hvad og hvornår du skal spise efter at have haft diarré. De fleste eksperter er enige om, at du skal spise fast føde. Måltiderne skal være lette og små, og undgå krydret, tung eller fed mad. Hvis du føler at du ikke kan spise noget, er det ikke noget, der skader dig.

422 FOOD AND TUMMY BUGS

Madforgiftning (fødevarebåren sygdom)

Find ud af, hvad der forårsager madforgiftning og gastroenteritis, de typiske symptomer, og hvordan god hygiejne kan stoppe spredningen af skadelige bakterier.

522 FOOD SAFETY 740X400

Fødevaresikkerhed og hygiejne

Vidste du, at de fleste tilfælde af madforgiftning faktisk sker i hjemmet, som følge af dårlig køkkenhygiejne? Lær mere om, hvordan du kan forhindre madforgiftning ved at følge de fire grundregler for fødevaresikkerhed.

Øverst på siden