Fugleinfluenza

4213 BIRD FLU

Det er ikke kun mennesker, der får influenza – det gør dyr også. Katte, hunde, køer, grise og fugle har alle deres egen influenzavirus, og fugleinfluenza rammer fjerkræ (herunder høns, ænder, kalkuner og gæs), vilde fugle og endda kæledyr som kanariefugle og papegøjer.

Der er mange typer fugleinfluenza, og de fleste er uskadelige for mennesker, men ind imellem, i sjældne tilfælde, hvor fugleinfluenza rammer mennesker, kan det få alvorlige konsekvenser. Man bliver som regel smittet direkte af en smittet fugl. Det er værd at bemærke, at ikke alle fugle bliver syge af infektionen. Dette betyder at en tilsyneladende sund fugle alligevel kan udgøre en sundhedsrisiko. Lær mere om årsagen til fugleinfluenza, symptomer og hvordan du kan forebygge det nedenfor.

Årsager

Der er mange typer fugleinfluenza, og de fleste er uskadelige for mennesker, men ind imellem, i sjældne tilfælde, hvor fugleinfluenza rammer mennesker, kan det få alvorlige konsekvenser. Man bliver som regel smittet direkte af en smittet fugl. Der er værd at bemærke, at ikke alle fugle bliver syge af infektionen. Dette betyder at en tilsyneladende sund fugle alligevel kan udgøre en sundhedsrisiko. Lær mere om årsagen til fugleinfluenza, symptomer og hvordan du kan forebygge det nedenfor.

Inkubationsperioden

For fugleinfluenza er 2-8 dage, hvilket er længere end ved almindelig sæsonbestemt influenza, og den kan i nogle tilfælde være så lang som 17 dag.

Hvor længe smitter fugleinfluenza?

Syv dage fra når symptomerne på fugleinfluenza opstår, men personer smitter normalt ikke efter fem dage.

Symptomer

Typiske symptomer på fugleinfluenza omfatter:

  • Ømme muskler
  • Træthed
  • Høj feber
  • Hoste og næse, der løber
  • I nogle tilfælde blødning fra tandkød og næse
  • Diarre eller opkast
  • Hovedpine
  • Åndenød

Disse symptomer minder meget om almindelig influenza (bortset fra blødende tandkød og næseblod), så hvis du har nogle af ovenstående symptomer, skal du ikke regne med at have fugleinfluenza. Hvis du er bekymret, skal du opsøge din praktiserende læge.

Der er ikke meget, du kan gøre for at stoppe spredningen af fugleinfluenza mellem fugle, men der er en række måder, hvorpå du kan beskytte dig selv og din familie.

For eksempel:

Råd om forebyggelse

Undgå direkte kontakt med fugle

For at reducere din potentielle kontakt med fugleinfluenzavirus under et udbrud, skal du undgå at besøge markeder med levende dyr og fjerkræsopdræt, samt undgå kontakt med enhver overflade, der er forurenet med fugleekskrementer. Undgå at røre ved fugle, særligt hvis de er syge eller døde.

Regelmæssig håndvask

Ligesom med almindelig influenza, er regelmæssig håndvask med sæbe afgørende for at stoppe spredningen af de sygdomsfremmende bakterier. Hvis du kommer i kontakt med fugle, deres sekreter eller ekskrementer, skal du vaske dine hænder grundigt med vand og sæbe.

Myter og sandheder

Du kan få fugleinfluenza ved at spise smittet fjerkræ

Hvis smittet fjerkræ ikke er blevet opvarmet nok under tilberedningen, så ja, men fugleinfluenza kan ikke blive overført gennem fjerkræ eller æg, der er blevet tilberedt ordentligt, da dette dræber virussen som medfører sygdommen.

421 COLD AND FLU

Forkølelse og Influenza

Lær mere om symptomerne på forkølelse og influenza, forskellen på de to, og hvordan god hygiejne med Dettol kan hjælpe med at beskytte dig imod de bakterier, der forårsager dem.

41 ABOUT GERMS AND ILLNESS PREVENTION 740X400

Om bakterier, virus & forebyggelse af sygdom

Alt hvad du har brug for at vide om bakterier og virus, og hvordan du kan forhindre spredningen af bakterier og virus, der kan forårsage sygdom og infektioner

Øverst på siden