Akne

427 ACNE

Akne er et almindeligt hudproblem, der får bumser til at udvikles på huden, almindeligvis i ansigtet, på brystet og på ryggen. Det rammer næsten alle teenagere under puberteten, men det er ikke ualmindeligt for voksne, særligt kvinder, at udvikle bumser i midten af- og i slutningen af 20'erne.

Akne kan variere fra mildt (en bums i ny og næ) til alvorlig akne (knuder og cyster).

Årsager

Akne opstår, når hårsække i huden bliver tilstoppede. Vi producerer alle fedt under huden (kaldet sebum) fra kirtler ved siden af hårsækkene, der hjælper med at undgå at huden tørrer ud. Når man har akne, produceres der imidlertid for meget fedt, og i kombination med døde hudceller, kan det tilstoppe hårsækken. Bumser eller cyster opstår ved, at en normalt harmløs bakterie, der lever på huden, formerer sig i den tilstoppede hårsæk, der derved bliver irriteret.

Symptomer

Der er faktisk seks primære typer af bumser

Hudorme

Disse er små sorte eller gullige knopper på huden. Den sorte farve er ikke snavs, men skyldes at indersiden af hårsækken producerer pigment.

Talgknop

Ligner hudorme, men kan være mere faste, og bliver ikke tømt når du klemmer dem.

Papler

Disse er ømme knopper, der ser røde ud.

Pustler

Disse ligner papler, men der er en hvid spids i centrum, på grund af ophobning af pus.

Noduler

Store, hårde buler, der opbygges under hudoverfladen og kan være smertefulde.

Cyster

Store, pusfyldte buler, der ligner bylder. Disse er den mest alvorlige form for akne, og de har størst risiko for at føre til permanent ardannelse.

Råd om forebyggelse

Vask dit ansigt to gange dagligt

med mild sæbe og lunkent vand. Meget varmt eller koldt vand kan forværre akne.

Prøv ikke at klemme bumser ud

det kan gøre dem værre og føre til ardannelse.

Undgå at røre ved dit ansigt, og sørg for at vaske dine hænder:

Undgå at røre ved dit ansigt med hænderne, og sørg for at du vasker dine hænder jævnligt. Hvis du rører ved dit ansigt med snavsede hænder, risikerer du ikke kun at sprede bakterier, men også at irritere huden, der allerede betændt.

Myter og sandheder

Voksne får ikke akne

Falsk

Akne har ingen aldersgrænse. Men hormoner spiller en afgørende rolle i akne hos voksne. Det, man skal huske er dog, at generelt er voksen hud mindre fedtet end teenagehud.

Den bedste måde at håndtere akne på, er ved at klemme bumserne ud

Falsk

Hvis du klemmer bumser ud, uanset om det er hudorme eller knopper, kan du faktisk gøre problemet værre, og det kan måske endda føre til ardannelse.

621 HEALTHY SKIN 740X400

Sund Hud

Vores hud fungerer som en barriere imod infektion. Personlig hygiejne kan hjælpe med at beskytte sund hud, og noget så enkelt som at vaske hænder, kan give os bedre beskyttelse imod bakterier

GERM LARGE

Sådan vasker du dine hænder

Du har vasket hænder hele dit liv – men har du gjort det rigtigt? God håndvasketeknik er vigtigt for at sikre, at du beskytter dig selv og andre mod spredningen af skadelige bakterier. Find ud af hvordan du skal vaske hænder med vores enkle guide.

Øverst på siden