562 PET ALLERGIES

Det kan være ekstremt givende at have et kæledyr, og de er en vigtig del af familien. Nogle gange kan du dog opleve at de yngste familiemedlemmer eller besøgende viser tegn på allergi når dit kæledyr er i nærheden. Derfor er det vigtigt at forstå, hvad der forårsager disse allergiske reaktioner, så du kan hjælpe med at reducere din families udsættelse for allergener.

Hvad er en allergisk reaktion?

Nogle gange vil vores kroppe noget, der opfattes som en trussel (allergene) med en allergisk reaktion. Almindelige allergener omfatter støvmider, særlige fødevaregrupper, træpollen, græspollen og dyreskæl (små partikler af pels eller hud). En allergisk reaktion opstår, når en allergene kommer ind i kroppen, enten ved at blive inhaleret, slugt eller ved at komme i direkte kontakt med huden.

Efter støvmider, kommer de mest almindelige allergiske reaktioner i hjemmet fra vores kæledyr.

Hvis et familiemedlem begynder at nyse meget, beklage sig over en kløende næse, der løber, har kløende røde øjne, åndenød eller en trykkende fornemmelse for brystet, er det muligt at de lider af en allergisk reaktion overfor allergener, der findes på dine kæledyr.

Top tips til at reducere allergener i dit hjem

Det er meget almindeligt at opleve en reaktion overfor dyrepels, skæl og spyt. Omkring 50% af astmatilfælde hos børn, er forværret af katteallergener og 40% af hundeallergener*. Du kan hjælpe med at reducere din families allergiske reaktioner overfor dit kæledyr, ved at følge denne enkle guide.

Opret dyre-frie zoner

 • Lad ikke dine kæledyr være i hele huset – hvis du reserverer særlige områder, der er dyre-fri, for eksempel dine børns soveværelser, kan du give dem et sikkert sted uden kløe og nysen.

Hold dit hjem frit for støv og dyrehår 

 • Støv og kæledyrsallergener er meget lette – bare det at gå forbi et støvet bord, kan være brise nok til at sende disse bittesmå partikler ud i luften.
 • Hvis du forhindrer støv i at komme i luften, kan du reducere allergener i luften med op til 80%. Fjern støv og skæl fra borde, reoler, skriveborde og køkkenoverflader med rengørings-wipes eller overfladerengøringsmiddel. Det er mere effektivt at fjerne allergener med en våd klud frem for en tør støveklud.
 • Reducer tæpper og polstrede møbler, hvor det er muligt: Persienner i stedet for gardiner, læder/kunstlædermøbler i stedet for bløde tekstiler og træ- eller laminatgulve er nemmere at holde fri for støv og dyrehår.
 • Sørg for at huset er godt gennemluftet, også selvom du bare åbner døre og vinduer en time om dagen eller der omkring.
 • Vask dit kæledyrs sengetøj ofte, samt alle bløde legetøjsgenstande.
 • Hvis dit kæledyr har en foretrukken lænestol eller et sted på en overflade betrukket med stof eller tæppe, så støvsug den dagligt. Ellers kan du placere et håndklæde eller tæppe, hvor dit kæledyr holder af at sove, så det kan blive fjernet og vasket regelmæssigt.

Hold kæledyr velsoignerede

 • Hunde skal have regelmæssige bade for at vedligeholde en sund hud, og hjælpe med at fjerne overflødig pels. Brug hundeshampoo da almindelig shampoo kan være for skrap.
 • Børst katte regelmæssigt for at fjerne ekstra pels og hjælpe med at holde huden sund. Det hjælper også med at forebygge hårboller, særligt ved langhårede katteracer. 

Hold de hænder rene!

 • Brug Dettol Håndsæbe eller Desinficerende Håndgel efter at have rørt ved dine kæledyr.
 • Lær børn at vaske deres hænder inden de spiser, særligt hvis de har været i kontakt med kæledyr eller deres senge.

Hvis du eller et af dine familiemedlemmer lider af allergi, kan antihistaminer eller næsespray lindre effekten af en allergisk reaktion. Tal med din læge eller få godt råd på apoteket.

Der er så mange gode grunde til at det, at have et kæledyr er godt for vores familie – de opfordrer os til at komme ud i den friske luft, lærer børnene om ansvar, og de er fantastiske og hengivne venner. Men at leve side om side med dem, kan forårsage potentielle sundhedsproblemer. Bare husk at følge vores enkle hygiejneråd, så du kan hjælpe hele din familie med at få et lykkeligt og sundt liv sammen.