Kitchen 740X400

Mange familier tilbringer mest tid sammen i køkkenet. Det er også et populært sted for bakterier. Faktisk sker de fleste tilfælde af madforgiftning i hjemmet snarere end ude, som en følge af dårlig fødevare- og køkkenhygiejne i hjemmet. Så hvad kan du gøre for at forhindre spredningen af skadelige bakterier?

Du behøver ikke gå til angreb over alt, men der er nogle afgørende hotspots, der kræver mere rengøring end andre, for at sikre at køkkensikkerheden er på sit højeste.

Top hotspots i køkkenet

Klude eller svampe

Hvis karklude efterlades fugtige, kan bakterier hurtigt formeres i dem. Disse bakterier kan spredes til andre objekter og overflader i køkkenet, når kluden eller svampen senere bliver brugt. Brug enten engangsklude eller desinficer genanvendelige klude og svampe ved at vaske på 60°C for at dræbe bakterier.

Overflader i kontakt med madvarer

Bordplader og skærebræt kan nemt blive smittet med bakterier fra rå madvarer som kød, fjerkræ, salat, frugt og grøntsager. Rå og spiseklare madvarer skal holdes adskilte, helst ved brug af forskelligfarvede skærebrædder til hver. Alle overflader skal rengøres efter brug, og man skal vaske hænderne grundigt bagefter.

Ofte berørte overflader

Der er mange overflader i køkkenet, der kan udgøre en potentiel rute for overførsel af bakterier. Inden du laver mad, skal du vaske dine hænder med vand og sæbe, også selvom de ikke er synligt snavsede. Du skal rengøre overflader regelmæssigt, da de kan være forurenede efter kontakt med snavsede hænder, der har ført bakterier videre fra rå madvarer. Nogle af de ofte berørte overflader i køkkenet omfatter

  • Indre overflader i køleskab, fryser og komfur
  • Dørhåndtag og håndtag på skabe og skuffer
  • Bordplader
  • Vandhaner

Vasken

Kan blive forurenet, hvis rå madvarer (fx fjerkræ, rå frugt, salat og grøntsager) vaskes i vasken for at rengøre det inden tilberedningen. Når du skyller urene genstande som karkluden eller køkkensvampen, eller bruger dem til at rengøre vasken, bidrager det også til bakteriekontaminationen. Overflader af vaske og det området omkring dem, herunder vandhaner, skal rengøres jævnligt.

Skraldespand

Skraldespanden er et andet hotspot for bakterier. Brug en spand med låg for at forhindre at kæledyr for adgang til affaldet, og for at reducere lugt. Tøm, rengør og desinficer den regelmæssigt, og glem ikke at rengøre og desinficere håndtag og låg.

Glem ikke at vaske dine hænder

Hænderne er ofte den vigtigste årsag til krydsforurening og krydsinfektion i hjemmet. Når du bruger køkkenet, så sørg for at vaske dine hænder med sæbe før og efter tilberedning af mad, og før du spiser.