523 FOOD SAFETY 740X200

Efter at du omhyggeligt holder overflader i dit køkken hygiejnisk rene, er det afgørende også at holde alle redskaber, tallerkner og udstyr rent, så du kan forhindre, at de bliver en bakteriekilde, der kan forurene din mad og forårsage madforgiftning. Rengøring, og når det er nødvendigt, desinficering af disse redskaber regelmæssigt, vil mindste risikoen for at der samles skadelige bakterier på dem.

Hvordan spredes bakterier?

Bakterier kan spredes meget hurtigt, enten ved at anrette spiseklare madvarer på overflader, der er forurenet af rå madvarer eller ved at bruge forurenede tallerkner og redskaber til at servere tilberedt mad.

Rengøring af dine tallerkner og køkkenredskaber

Generelt kan overfalder, der kommer i kontakt med madvarer, hygiejnisk rengøres med rengøringsmiddel og varmt vand, forudsat at der skylles grundigt efter med rent vand.

Desinficer dine køkkenoverflader

Faste eller store overflader, der kommer i kontakt med madvarer, som ikke skylles grundigt, så som køkkenborde eller plader, skal rengøres. Dette vil hjælpe med at mindske risikoen for krydsforurening fra et af de største hygiejne-hotspots i dit køkken.

Hold dine tekstiler og grydesvampe hygiejnisk rene

Det er indlysende at de klude, du bruger til at vaske tallerkner og overflader med, skal være rene, da du ellers vil sprede bakterier ud til hele dit køkken. Prøv at skifte karklude hver dag for at undgå bakterier. Du vil blive overrasket over, at i løbet af bare få timer kan din fugtige klud være grobund for millioner af skadelige bakterier, ved bare at ligge ved siden af håndvasken.

En striks hygiejnerutine er endnu vigtigere, hvis du bor i et varmt, fugtigt klima, hvor bakterier kan formere sig endnu hurtigere.

Top tips til at holde dine køkkenredskaber hygiejnisk rene

Madforgiftning er meget almindeligt. Følg disse enkle hygiejne-tips og hold dit køkken fri fra skadelige bakterier som E. coli og Campylobacter. 

  • Rengør dine opvaskebørster eller svampe regelmæssigt - og skold dem med kogende vand med jævne mellemrum - og sørg for at skifte dem ud en gang imellem, når det er nødvendigt.
  • Vask karklude på din vaskemaskines højeste temperatur, eller brug engangsklude.
  • Mopper og spande skal rengøres og tørres hver gang du har brugt dem.
  • Sørg for at alle overflader, hvor der tilberedes mad, er rene inden du bruger dem - og rengør dem efter brug.
  • Brug altid separate skærebrædder til kød (særligt fjerkræ) og grøntsager.
  • Skrub skærebræt og lad dem tørre efter hver brug – skold dem med kogende vand en gang imellem.
  • Udskift skærebræt i træ med jævne mellemrum, da de kan ophobe skadelige bakterier.
  • Vask og tør altid dine hænder omhyggeligt efter at have rørt ved rå madvarer, særligt kød.
  • Rengør gulve jævnligt for at fjerne madrester og andre partikler, da dette kan tiltrække skadedyr.
  • Lad ikke kæledyr komme op på køkkenoverfladerne.
  • Opbevar dyremad væk fra menneskemad og brug separate dåseåbnere, skåle og redskaber.
  • Vask hænder øjeblikkeligt efter at have rørt ved affaldsspanden – en fodpedal til at åbne og lukke spanden er den mest hygiejniske valgmulighed.
  • Sørg for at håndtere køkkenaffald og andet affald ordentligt.
  • Alle rengøringskemikalier skal opbevares væk fra områder, hvor der laves mad.
  • Sørg for at al mad er tilberedt ordentligt inden det bliver spist. Dette er særlig vigtigt, når du opvarmer madrester.