522 FOOD SAFETY 740X400

Undgå madforgiftning i hjemmet ved at følge de fire grundregler for fødevaresikkerhed: Krydsforurening, rengøring, opvarmning og afkøling. Mange tror, at når vi bliver syge og har diarre, skyldes det madforgiftning som vi har fået uden for hjemmet. Faktisk opstår de fleste tilfælde af madforgiftning i hjemmet, og er en direkte følge af dårlig køkkenhygiejne, hvor bakterier fra rå madvarer (herunder kød, fjerkræ, æg, fisk og skaldyr, rå frugt og grøntsager) bliver overført til køkkenoverflader eller andre madvarer under tilberedning af måltider, eller når mad ikke tilberedes ordentligt.

Undgå madforgiftning i hjemmet ved at følge de fire grundregler for fødevaresikkerhed: Krydsforurening, rengøring, opvarmning og afkøling.

De fire grundregler for fødevaresikkerhed

Krydsforurening

En af de væsentligste årsager til madforgiftning er krydsforurening. Dette er, når skadelige bakterier fra en fødevare ved et uheld bliver overført til andre madvarer – normalt fra en persons hænder eller fra køkkenredskaber. Men disse helbredsrisici kan nemt forebygges:

Vask dine hænder med vand og sæbe inden du rører ved mad, og øjeblikkeligt efter at have rørt ved rå madvarer (fx kød, æg), rørt ved affaldsspanden, rørt ved kæledyr eller været på toilettet. Dettol No-Touch Håndsæbe er en god måde, hvorpå man kan forebygge krydsforurening. Bare hold dine hænder ud, og den bakteriereducerende sæbe bliver dispenseret automatisk. 

  • Rengør og desinficer alle overflader øjeblikkeligt efter tilberedning af mad.
  • Det er bedst at bruge forskellige, farvekodede skærebræt til rå og spiseklare madvarer.
  • Tildæk mad eller opbevar det i lukkede beholdere for at forhindre bakterier i at komme ind.
  • Opbevar og tilbered rå madvarer væk fra tilberedte og spiseklare madvarer.
  • Hold dyr eller kæledyr væk fra områder, hvor der tilberedes mad og spises. 

Rengøring 

  • Rengør genstande på den rette måde og på det rette tidspunkt, for at fjerne eventuelle skadelige bakterier, og forhindre at de spredes til mad.
  • Sørg for at alle redskaber og alt udstyr er fuldstændig rent inden brug.
  • Rengør genstande på den rette måde og på det rette tidspunkt, for at fjerne eventuelle skadelige bakterier, og forhindre at de spredes til mad.
  • Rengør alle overflader, hvor der tilberedes mad, øjeblikkeligt efter madlavningen.
  • Brug papirhåndklæder eller engangsklude, hvis det er muligt, og hvis du bruger genanvendelige klude, så husk at skifte dem hver dag eller oftere, særligt hvis de har været brugt til at tørre blod op eller andre rå madvarer.

Opvarmning

Tilbered kød grundigt for at dræbe de skadelige bakterier, der forårsager madforgiftning. For at tjekke om kødet er gennemstegt, kan du stikke en kniv i den tykkeste del – der må ikke være noget tegn på lyserødt kød, og kødsaften skal være klar. Når du genopvarmer maden, så sørg for at den er dampende varm hele vejen igennem, og genopvarm aldrig mad mere end en gang.

Afkøling

Hvis du opbevarer madvarer koldt (0–5°C) eller på frost, bremser de væksten af skadelige bakterier. Læs altid opbevaringsanvisninger og holdbarhedsdatoen på din mads emballage. Hvis du har rester, så dæk dem til og kom dem i køleskab eller fryser hurtigst muligt, efter de er kølet af. Opdel dem i mindre beholdere for at nedkøle dem hurtigere, hvis det er nødvendigt.